Anlaşmalı Boşanmanın Etkileri
Erkek karısını boşanmâya razı edebilmek içiıi, aldatma, vaat, taciz etme, bıktırma, hattâ korkutma gibi çok çeşitli ve etkili yollara başvurabilir. Kadını boşanmaya’ razı edebilmek için hiç düşünülmedik, akla gelmedik şeyler yapabilir ve böylece kadın istemeye istemeye boşanmaya razı olabilir. Ülkemizdeki bu sakıncaya karşı: «Erkek bunları şimdi* de yapabilir» denilebilir. Ancak şimdi bu yollara başvurmanın yararı olmaz. Zira, Yurttaşlar Yasasında karşılıklı anlaşmayla boşanma olanağı yoktur. Eğer yasaya böyle bir boşanma nedeni konulursa, şimdi pek az rastlanabilen böyle olaylar çoğalır.
Yukarıda (16) sayılı yazıda görüldüğü gibi, bugün Yurttaşlar Yasamızın 132. maddesinde kabul edilmiş olan «terk» nedeni, karşılıklı anlaşmayla boşanmak isteyenlerin kolayca başvurabilecekleri bir boşanma nedenidir. Bundan başka, iki taraf razı olduktan sonra boşanma davası zaten çok kolay yürümekte ve kısa sürmektedir. Bunun binlerce örneği vardır.
Bütün bu nedenlerle, «boşanmayı kolaylaştıralım» gerekçesiyle karşılıklı anlaşmayı Yurttaşlar Yasasına bir boşanma nedeni olarak yerleştirmek, tümüyle kadına karşı sonuçlar doğurabileceği gibi, aile kurumunu da kökünden sarsabilir.
Kaynak: