Categories: Genel

Erkeklerin Medeni Kanundan Şikayetleri

Erkeklerin Medeni Kanundan Şikayetleri

Başlıca yakınma konuları şunlardır:

Deniliyor ki, Yurttaşlar Yasamıza göre boşanma güçtür. Boşanma kurallarım daha kolay işler duruma getirmek gereklidir. Bu yakınmada’ gerçek payı yok değildir. Uzun zaman, yargılama yöntemi kurallarına göre,
barıştırma girişimi (sulh teşebbüsü) yapılmadan boşanma olanaksız bulunduğu için, boşanma davaları uzamakta idi. Mahkemece barıştırma girişimi zorunluğu Hukuk Yargılama Yöntemi Yasasından çıkarılarak bu sakınca ortadan kaldırıldı.

Köylerimizden pek çoğu kentlerden uzak bulunduğundan, köylünün boşanmak için mahkemelere başvürmak üzere kente gidip gelmesi güçlük doğurmakta ve dava açıldıktan sonra, tanıkların gününde gelmemesi, oturumların ertelenmesi, köylüleri birçok kez uzak mesafelere gidip gelmeye zorladığı için, köylü vatandaş işinden gücünden olmakta ve bu yüzden de köylüler imam nikâhını yeğleyerek medenî nikâhtan, uzak kalma yoluna sapmaktadırlar. «Medenî nikâhla evlenirsem sonra, boşanması çok güç olur» düşüncesi onların zihnine yerleşmiştir. İşte kimileri, boşanmayı bu nedenle de kolaylaştırmak istiyorlar ve bundan yakmıyorlar. Üstelik imam nikâhıyla evlenmelerden Türkiye’de bir «evlilik dışı çocuklar» sorunu, doğmuş ve bu sosyal sorun bir türlü çözüme bağlanamamıştır. Bunun içiıi belirli aralıklarla çıkarılan yasalarla böyle çocukların soydanlığını (neseplerini) dıüzgün duruma getirmek çaresine başvurulmaktadır. Bu ise, sorunu kökünden: çözümlemek değildir. Hastalık sürmektedir. Bu nedenlö de boşanma istemini güçlüklerden kurtarmak gereklidir. Evet ama, bu yakınmayı yapanlar olumlu bir yol] bir tedbir gösteremiyorlar. Çünkü bu bir genel kültür sorunudur.

Yurttaşlar Yasasııim boşanma kurallarına karşı ileri sftirülen sakıncalardan biri de, bu kuralların, davaların uzatılmasına elverişli, öçalma duygularının işletilmesine ve sömürüye, özellikle nafaka âlân karının davayı uzatma yoluyla kocasını sömürmesine elverişli olmasıdır. Bu savda önemli bir gerçek payı vardır. Ancak bunun nedeni öçalma duygusu veya karının kocasını sömürmesi gibi yüzeysel etkenlere bağlanamaz. Bunun nedeni daha derinlerde, karının ekonomik bakımdan kocasına bağlı olmasında yatar. 14 ve 15 sayılı bahislerde, belirtildiği gibi, kadınların .ekonomik bağımsızlıklarını elde etmiş oldukları ülkelerde boşanmalar daha sık görülmektedir. Zira anlaşmazlık meydana çıkınca kadın geçim için kocasının eline bakmadığından, kolayca boşanma yoluna gitmektedir. Bizde kadınların Aüyük çoğunluğu ekonomik bakımdan kocalarına bağlı ve geçim bakımından onların eline bakan insanlar durumunda oldukları için, boşanınca ortâda ve yoksul kalmaktan korkmakta ve bu nedenle de boşanmayı istememekte, eğer kocaları boşanma davası açmışsa, kadınlar ellerinden geldiğince, bu davayı uzatma çabasına düşmektedirler. Bu sakıncaları da giderici hükümlerin yasaya ko-nulması ileri sürülüyor.


Kaynak:

  1. Av. Saim İNCEKAŞ- Adana Barosu
markapatentavukat

Recent Posts

Adana Marka Avukatı – İncekaş Hukuk Bürosu

Marka Avukatı - Adana Adana'daki Müşteriler için Ticari Marka Tescil Hizmetleri. 10 yılı aşkın bir…

1 sene ago

Marka Haciz Talebi

ADANA İCRA MÜDÜRLÜĞÜ 2018/41 E. T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MARKALAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Alacaklı : Vekilleri…

3 sene ago

Markanın Hükümsüzlüğü Davası Nasıl Açılır?

Bir marka hukuka aykırı ise bu durumda markanın hükümsüzlüğü söz konuusu olur. Özellikle bu markanın…

4 sene ago

Marka Yaratma ve Adana Dinamikleri

Marka Yaratma ve Adana Dinamikleri Marka, şirketlerin ürünlerini diğerlerinden ayırmak için kullandıkları belirleyici bir sembol,…

5 sene ago

Marka Hakkına Saldırı Sebebi ile İhtarname Örneği

Marka Hakkına Saldırı Sebebi ile İhtarname Örneği İHTARNAME İHTAR EDEN                      : VEKİLİ               …

5 sene ago

Medeni Kanundan Sonra Boşanma Süreci

Medeni Kanundan Sonra Boşanma Süreci Türk Yurttaşİar Yasasının yürürlüğe girmiş olduğu A ekim 1926 tarihinden…

5 sene ago