Markanın Hükümsüzlüğü Davası Nasıl Açılır?
Bir marka hukuka aykırı ise bu durumda markanın hükümsüzlüğü söz konuusu olur. Özellikle bu markanın hukuka aykırı olarak elde edilmesinden kaynaklı mağdur olan kişiler dava açarak markanın hükümsüzlüğünü talep etme hakkına sahiptir. Bunun için öncelikle “markanın hükümsüzlüğü dava dilekçesi” hazırlanır ve Asliye Hukuk Mahkemesine sunulur.
Aşağıda sizler için marka hükümsüzlüğü davasının nasıl açılacağını ve dilekçe örneği paylaştık.
Markanın Hükümsüzlüğü Dava Dilekçesi
ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
HÂKİMLİĞİ’NE.
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONUSU : Müvekkil şirketin her türlü maddi, manevi tazminat ve sair hakları saklı kalmak üzere, davalının Türk Patent Enstitüsü nezdinde…………ve ………………. sayı ile tescilli markasını kullanmama, kötüniyet ve müvekkil markasının tanınmış marka olması karşısında Türk Patent Enstitüsü sicilinden terkini ve söz konusu markanın dava sonuna kadar üçüncü kişilere devrinin önlenmesi konusunda ihtiyati tedbire karar verilmesi ve sair taleplerimiz hakkındadır.
AÇIKLAMALAR :
- Müvekkil firma, ……………………………… A. Ş. …………….yılından bu yana zücaciye ve tekstil sektöründe faaliyet göstermekte olup, ticaret hayatına başladığı günden bu yana “……………….” markasını kullanmaktadır. Müvekkil …………………….. markasını, …………………….. tarihinde …………………..sayı ile TPE nezdinde tescil ettirmiştir.
- Müvekkil şirket ayrıca; davalı şirketin markasının tescilli bulunduğu 18/25 sınıflarında markasını TPE nezdinde………………… tarihinde ………………….sayı ile tescil ettirmiştir.
- …………………ibaresi Müvekkil şirketin tescilli ticaret unvanının da ayırt edici unsuru olup, Müvekkilin ………………………………. şeklindeki ticaret unvanı 13.09.1991 tarihinde İstanbul Ticaret Odasına ………………icaret Sicil No ile tescil ettirilmiştir. Tüm bu hususlardan da anlaşılacağı üzere Müvekkil şirket…………………. ibaresinin ayırt edici unsur olarak içeren marka ve ticaret unvanını 1991’den beri aralıksız olarak kullanmaktadır.
- 556 sayılı KHK’nın 8/4 nolu maddesi “Marka, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir markanın aynı veya benzeri olmakla birlikte, farklı mallar veya hizmetlerde kullanılabilir. Ancak, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış markanın, toplumda ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarına zarar verebileceği veya tescil için başvurusu yapılmış markanın ayırt edici karakterini zedeleyici sonuçlar doğurabileceği durumda, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir marka sahibinin itirazı üzerine, farklı mal veya hizmetlerde kullanılacak olsa bile, sonraki markanın tescil başvurusu reddedilir” hükmünü amirdir.
- Somut olayda yukarıdaki şartların tümü var olması karşısında KHK Madde 8/4 hükmüne davalı markasının tüm sınıflarda hükümsüz kılınması gerekmektedir.
- Müvekkil ………………………………ş. yılından bu yana zücaciye ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve 1991 yılından bu yana başta zücaciye ve tekstil alanında ………………. markası ile üretim yapan Türkiye’nin en büyük üreticilerinden olup, şirketin ürünleri ortalama Türk tüketicileri, bazı Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve orta Asya ülkeleri tüketicileri tarafından bilinirliği vardır.
- Yukarıda yer verilen bu bilgilerden de açıkça anlaşıldığı üzere …………………… markası, Müvekkilin uzun yıllardır yapmış olduğu yatırımlar sonucunda TANINMIŞ marka statüsüne kavuşmuştur. …………………… markasının elde ettiği tanınmışlık düzeyi ve ekonomik değer düşünüldüğünde, Müvekkile ait ……………………..markası ile ayırt edici esas unsuru bire bir aynı ve iltibas düzeyinde benzer olan …………………… markasını kullanacak olan kimsenin, hiç bilinmeyen, yeni bir markayı kullanan bir kimseden çok daha büyük bir menfaat elde etme imkânı olduğu açıktır.
- Diğer yandan Müvekkile ait TANINMIŞ …………………markasına ayırt edilemeyecek derecede benzer bir markanın üçüncü kişiler tarafından kullanılması Müvekkilimiz ile özdeşleşen bu markayı tüketiciler gözünde Müvekkilimize ait olmaktan çıkartacak Müvekkile ait markanın bugün sahip olduğu ve çok büyük yatırımlar sonucu elde ettiği ayırt ediciliği ciddi biçimde zedeleyecektir.
- Yine Müvekkilin bu marka altında sunulacak ürünleri denetleme ya da müdahale etme imkânı da bulunmamaktadır. Müvekkile ait marka ile bu denli benzer bir marka altında sunulacak ürünlerin kalitesinin düşük olması da Müvekkile ait ………………………markasının itibarına ciddi zarar verecektir. Bu nedenle müvekkil markası ile iltibas oluşturan davalı markasının hükümsüz kılınması gerekmektedir.
- Bununla birlikte, davalı KHK Madde 14 hükmüne aykırı biçimde, davaya konu markayı tescil kapsamındaki ürün ve hizmetlerden hiçbiri üzerinde markasal anlamda kullanmamıştır. Davalının söz konusu markayı ilgili sınıflarda tescil ettirmesine rağmen 5 yıl boyunca bu alanlarda markasını kullanmaması nedeni ile bu sınıflar bakımından da davalı …………………. markasının KHK madde 14 uyarınca hükümsüz kılınması gerekmektedir.
HUKUKİ SEBEPLER : 556 Sayılı Mar. KHK., 4128 Sayılı Kan., TTK., vs. ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : TPE kayıtları, Ticaret odası kayıtları v.s yasal deliller.
NETİCE ve TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler karşısında tazminat taleplerimiz ve fazlaya ilişkin her türlü hakkımız saklı kalmak kaydıyla;
- Davalının TPE nezdinde …………….tarih ve ………………… no ile tescilli bulunan “……………..” markasının hükümsüzlüğüne ve sicilden terkin edilmesine,
- Davalının davaya konu …………………… sayılı “……………….” marka tescilini, yargılama devam ederken, üçüncü kişilere devretmesinin önlenmesi konusunda ihtiyati tedbir kararı verilmesine,
- Verilecek ihtiyati tedbir kararının hüküm kesinleşinceye karar devamına,
- Davalının hükümsüzlüğü ve sicilden terkini talep edilen “………………….” markasını esasa ilişkin karar tarihinden itibaren kullanmasının önlenmesine, bu çerçevede davalının söz konusu markayı ürün ve/veya hizmetler üzerinde kullanmasının, bu markayı taşıyan ürünleri veya hizmetleri depolamasının, elde bulundurmasının, satışa arzının, ithal ve ihracının önlenmesine, markanın davalı tarafından reklam ve tanıtım malzemelerinde, antetli kağıtlarda, irsaliyelerde, fiyat listelerinde, faturalarda ve sair basılı evraklarda kullanılmasının da önlenmesine,
- Davalının davaya konu “………………..” markasını esasa ilişkin karar tarihinden itibaren yukarıda 4 nolu talebimiz doğrultusunda verilecek karara aykırı biçimde kullanmaya devam etmesi durumunda,
- Davalının “………………..” markasını taşıyan hali hazırda üretmiş/ürettirmiş, imal etmiş/ettirmiş, depolamış ya da dağıtmış olduğu, ürün, ürün ambalajı ve markayı üzerinde taşıyan her türlü materyalin bulundukları yerden toplatılarak, imha edilmelerine,
- Söz konusu markayı taşıyan ürün, ürün ambalajı ve her türlü materyalin imali için kullanılan alet, edevat ve kalıpların, filmler ve klişelerin ve bunların monte edilmiş olabileceği elektronik ve sair kayıt alet ve araçlarının ve bunlara ait disk ve disketlerin dahi toplanmasına ve imha edilmesine,
- Dava masrafları ve vekâlet ücretinin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
Davacı/ Vekili
Ek:
Vekâletname
Tescil belgeler,